TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00124

01

Projektösszefoglaló

„OLVASÓKERT”: A HELY, AMI KÖZ-TÉR


TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00124

Kedvezményezett neve: Chernel Kálmán Városi Könyvtár
Támogatási szerződés száma:
TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00124

Projekt címe:” Olvasókert”: a hely, ami köz-tér  
Projekt időtartama: 2020.04.30 - 2020.12.29.
Támogatás összege:
4 542 462 ,-Ft
Támogatás mértéke: 100%

A projekt tartalma:


Változó társadalmunkban egyre erősödik az online életmód, egyre jobban háttérbe szorulnak a valós kapcsolatok, ehhez szükséges vonzó és marasztaló életteret kialakítani. A könyvtár az a hely, ami a kultúra és az értékközvetítés intézménye egyben köz-tér (közösségi tér) is, mely a város közösségi kulturális életének egyik meghatározó intézménye.

Kőszeg történelmi belvárosában különös hangulata van a belső udvaroknak, ilyen a könyvtár 117 m2-es kis udvara kúttal, amelyet a történelmi városfal határol. Az elmúlt években a könyvtár udvara kihasználatlan volt, míg korábban nyári kamarakoncertek színhelye volt.

Célunk az udvar történelmi architektúrája megőrzése mellett a megújítása és hasznosítása új funkcióval.

Az új funkciók kialakítása hozzájárulnak a könyvtár szervezeti kultúrájának fejlődéséhez, valamint támogatják a kulturális örökség megőrzését. Az új funkció kialakítása városunkban egyedülálló szolgáltatást hoz létre.

Használói igényhez, az új szolgáltatáshoz igazodó új könyvtári tér kialakítása a cél.

A tervezett „olvasókert” kisebb rendezvények helyszíneként, kulturált történelmi környezetben biztosíthatja a kőszegi közösségi hagyományok ápolását, lehetőséget biztosítva generációk találkozására.

A könyvtár szerves része a magas szellemi potenciállal bíró városnak, befogadó és együttműködő közösségek otthona. A megújuló közösségi teret igénybe vehetik a könyvtárhasználókon túl a kőszegi lakosok, tehát nyitott, mindenki számára elérhető, közösségi tevékenységek szervezésének ad majd otthont.

Emberléptékű barátságos zöldövezet, zöld-felület kialakítása szabadidős tevékenységekhez, tartalmas közösségi együttlétekhez.

Az „olvasókert” kialakítása, kellemes zöldövezeti területté, a növénykultúra rekonstrukciójával (klímaváltozásnak megfelelő, őshonos és/vagy várostűrő, mikroklimatikus adottságoknak legjobban megfelelő növények telepítése, több szintes, változatos fajösszetételben), csobogóval, sziklakerttel, felújított kúttal és a kövezet, a világítás, a kerítés, és a lábazat megújulásával. A kert akadálymentesítésével biztosítja a mozgáskorlátozottak esélyegyenlőségét.

A kellemes időtöltést árnyékolók, kényelmes egyedi kivitelezésű, történelmi miliőbe illő ülőbútorok biztosítják. Májustól szeptemberig a könyvtár nyitvatartási idejében várja az olvasással kikapcsolódni vágyókat.

Az olvasókert helyt adna kisebb könyvtári rendezvényeknek, találkozóknak pl. tini olvasókör, felnőtt olvasókör, baba-mama találkozó, közös zenehallgatás, olvasótábor helyszínének. Az olvasókert közösségi funkcióként is várja a találkozni, beszélgetni vágyó különböző korú városlakókat.

 

Tervezett költségek:

Beruházáshoz kapcsolódó költségek

olvasókert kialakítása: 3 631 882 Ft

Eszközbeszerzés költségei

6 db padok, 1 db asztal, 4 db szék, 1db szemétgyűjtő: 904 088 Ft

Egyéb költség

kötelező nyilvánosság-projekttábla: 6 492 Ft

03